Prowadzący
dr hab. Weronika Banaszak-Cibicka
Krótki opis
Nadrodzina pszczoły (Apoidea) – systematyka. Hodowla pszczoły miodnej. Biologia i znaczenie gospodarcze pszczoły miodnej i pszczół dziko żyjących. Historia pszczelarstwa. Wykorzystanie pszczół w zapylaniu roślin.
Morfologia i anatomia pszczoły miodnej. Budowa gniazda i rozwój. Technologie pasieczne. Choroby i szkodniki pszczół. Produkty pszczele – technika pozyskiwania. Metody chowu gatunków pszczół samotnie żyjących i trzmieli.
Uzyskane umiejętności i wiedza
Student ma ogólną wiedzę o funkcjonowaniu i budowie owadów użytkowych i rozpoznaje podstawowe gatunki pszczół. Posiada wiedzę dotyczącą metod chowu i hodowli owadów użytkowych. Rozpoznaje produkty pszczele i miody odmianowe. Potrafi ocenić ich jakość. Zna interakcje owad –środowisko.
Sposób zaliczenia
Egzamin pisemny, Zaliczenie ćwiczeń: kolokwia. Wykonanie projektu.